Süt alerjisi ve laktoz intoleransı nasıl ayrılır?

En yaygın görülen besin intoleranslarından biri, sütte bulunan ve süt şekeri olarak da tanımlanan laktozun yol açtığı laktoz intoleranstır. Çoğu zaman süt alerjisi ile karıştırılır.Laktoz intoleransında, ince barsaklarda laktozun sindiriminden sorumlu laktaz enziminin olmaması veya eksikliği sorumludur.Doğuştan itibaren, laktoz enzimi yoksa bu primer laktoz intoleransı olarak adlandırılmakta ve kişi laktoz içeren besinleri hiçbir koşulda tüketememektedir. Sindirim sistemini tutan başka hastalıklar sonucunda oluşan laktoz intoleransına sekonder laktoz intoleransı denir. Ve zamanla ortadan kalkabilir alta yatan hastalığı düzeldiğinde laktoz içeren ürünleri tolere edebilir.

Laktoz intoleransında sindirilmeden kalan laktoz, barsak bakterileri tarafından fermente edildiği için hidrojen gazı açığa çıkar. Buna bağlı olarak;

-karında şişkinlik,

-gaz, mide bulantısı,

-ishal veya kramp tarzında karın ağrıları belirtiler meydana gelir.

Süt alerjisinde ise sütün içindeki proteinler bağışıklık sistemi üzerinden alerjik reaksiyona yol açarak tüm vücutta kaşıntı kızarıklık kabarıklık karın ağrısı ishal bazen de nefes darlığı hırıltıya yol açar. Süt alerjisi tanısı konulmadığında ürtiker egzama ve hatta alerjik şoka yola açabilir. Çocukluk döneminde görülen süt alerjisi genellikle 5 yaşından sonra kaybolur ama ileri ki yıllarda oluşan süt alerjisi daha ciddi olarak ilerleyebilir.

0 cevaplar

Cevapla

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir